National Conference for the Members of Juvenile Justice Boards Organized Jointly by National Judicial Academy and National Commission for the Protection of Child Rights 27-28 May 2015

PROGRAMME SCHEDULE

	Day 1			
SN	Time	Duration	Theme	Speakers
1.	09:30-9:45	15 Min	Introduction	Dr. Geeta Oberoi
2.	09:45-10:15	30 Min	Status of children in India – An overview	Mr. Asheem Srivastava
3.	10:15-11:00	45 Min	Philosophy of Juvenile Justice System in India	Justice S. Vimala
4.	11:00-11:15	15 Min	Tea Break	
5.	11.15-12.00	45 Min	Salient Features of the Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Bill, 2014	Justice Reva Khetrapal
6.	12:00-01:00	1 Hr	Salient Features of the Protection of Children from Sexual Offences Act, 2012	Ms. Bharti Ali Mr. Ranjit Malhotra
7	1:00-02:00	1 Hr	Lunch Break	
8	2.00 - 2.30	30 min	Briefing for Group Discussion	
9.	02:30-05:30	3:00 Hrs	Group One Bottlenecks in effective functioning of the Juvenile Justice Board- Probable issues for discussion Composition of Juvenile Justice Board (JJB) Timely appointment of JJB members JJB-an additional responsibility Special knowledge and training to deal with cases of juveniles Child friendly premises & procedure for holding the sitting of the Board Adequacy of remuneration/allowance Timely flow and adequacy of funds Pendency of cases Frequency of sittings Review of pendency of cases by CJM/CMM	Chair: Justice S. Vimala Rapporteur: Mr. Premoday Khakha

MILL COUNTY COLD 1 1 2 2 2 2	1
Timely support of SJPU, CCI, Probation Officer etc.	
➤ Issues relating to age determination	
Monitoring the performance of CCIs	
Transparency in the functioning of JJB, Observation and Special Homes	
> Any other issues	
Group Two	Chair: Ms. Bharti Ali
Bottlenecks in effective functioning of the Juvenile Justice Board-	
Probable issues for discussion	Rapporteur: Ms. Neha Mam
Composition of Juvenile Justice Board (JJB)	
Timely appointment of JJB members	
> JJB-an additional responsibility	
Special knowledge and training to deal with cases of juveniles	
Child friendly premises & procedure for holding the sitting of the Board	
➤ Adequacy of remuneration/allowance	
> Timely flow and adequacy of funds	
> Pendency of cases	
> Frequency of sittings	
Review of pendency of cases by CJM/CMM	
Timely support of SJPU, CCI, Probation Officer etc.	
➤ Issues relating to age determination	
Monitoring the performance of CCIs	
Transparency in the functioning of JJB, Observation and Special Homes	
> Any other issues	
Group Three	Chair: Ms. Mohua Nigudkar
Factors that determine orders under section 15 of the JJ Act.	
(a) allowing juvenile to go home	Rapporteur: Mr. J B Oli
(b) directing the juvenile to participate in group counselling etc.	
(c) ordering the juvenile to perform community service	
(d) ordering the parents to pay a fine	
(e) directing the juvenile to be released on probation of good conduct and placed under the	
care of parent, guardian or other fit person not exceeding three years.	
(f) directing the juvenile to be released and placed under the care of not exceeding	
three years; and	
(g) making an order directing the juvenile to be sent to a special home for a period of three	
years.	
· · · · · · · · · · · · · · · · · · ·	

	Four fioning and efficacy of the following Juvenile Police Officers function independently or additional charge JWOs are adequately trained The quality and adequacy of information provided by JWO in Social Investigation Report Approach of JWOs, SJPUs towards juveniles in conflict with law and their parents Timely availability of Public Prosecutor with required knowledge, skills and training The quality and adequacy of individual care plan and its follow up.	Chair: Justice Dalip Singh Rapporteur: Ms. Nidhi Sharma
Group Mana	o Five gement of Institution Possible issues for discussion	Chair: Dr. Vidya Shankar
		Rapporteur: Dr. Dhani Ram
> >	Innovative reform and rehabilitation practices Motivating factors for reformation and rehabilitation Any other	

	Day 2				
SN	Time	Duration	Activity/ Session/Theme		
1.	09:30-11:00	1 Hr 30 min	Presentation by Group 1,2 and 3		
			(Summary of discussion and recommendations)		
2.	11:00-11:30	30 min	Tea Break		

3.	11:30-1:00	1 Hrs 30 min	Presentation by Groups 4 and 5
			(Summary of discussion and recommendations)
4.	01:00-02:00	1 Hr	Lunch Break
5.	02:00-03:30	1 Hr 30 min	Panel Discussion "Future of Juvenile Justice System in India: Vision 2030"
			Panelists:
			1. Mr. Anant Asthana
			2. Ms. Bharti Ali
			3. Mr. Ranjit Malhotra
6.	03:30-04:00	30 min	Tea Break
7.	4:00-5:00	1 Hr	Valedictory